Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Δροσίνης, Εσπερινός

3213. Δροσίνης, Εσπερινός

Για το κείμενο και τις ερωτήσεις εδώ

Α1. Το σονέτο είναι ένα δεκατετράστιχο ποίημα, που συνήθως επιμερίζει τους στίχους του σε δύο τετράστιχες και δύο τρίστιχες στροφές. Η ομοιοκαταληξία που παρατηρείται τηρεί το σχήμα: αβαβ βαβα γδε γδε ( εδώ είναι πλεκτή, σε άλλες περιπτώσεις παρατηρείται και σταυρωτή στις δύο πρώτες στροφές. Οι δύο τελευταίες μπορούν να παρουσιάζουν ποικίλους συνδυασμούς. Επίσης στο σονέτο στις δύο πρώτες στροφές παρουσιάζεται το πρόβλημα που απασχολεί τον ποιητή, ενώ στην τελευταία περιέχεται η βασική ιδέα του ποιήματος).

Α2. Ο στίχος του ποιήματος που παραπέμπει στον τίτλο είναι ο πρώτος της δεύτερης στροφής: "ο ήλιος φέρνοντας στη δύση". Εσπερινός είναι η απογευματινή λειτουργία.

Β1. Προσωποποιήσεις: "εικόνες έχει ζωγραφίσει", "μπαίνει δειλά να προσκυνήσει", "ανάφτει...καντήλι", "θυμίαμα που καίει η Πίστις", "ψάλλει το Δόξα εν υψίστοις". Η φύση συμμετέχει ευλαβικά στη μυσταγωγία αντικαθιστώντας την ανθρώπινη παρουσία σε ένα ερημωμένο παρεκκλήσι. Τα ανοιξιάτικα αγριολούλουδα υποκαθιστούν τη ρημαγμένη αγιογράφηση, ο ήλιος τους πιστούς και τα χελιδόνια τους ιερούς ψάλτες.

Β2. Εικόνες, πύλη, καντήλι, θυμίαμα, νάρθηκας
Εσπερινός, Δόξα εν υψίστοις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου