Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ουράνης, Περαστικές

4467Ουράνης, Περαστικες
Για το κείμενο και τις ερωτήσεις πατήστε αυτόν τον σύνδεσμο

Α1. Το ποίημα κινείται στα πλαίσια της παραδοσιακής ποίησης. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν την κρίση αυτή είναι:
Α2. Ομοιόμορφες στροφές, ισοσυλλαβία στίχων, ομοιοκαταληξία και μέτρο.
Α.2. Ο τίτλος "περαστικές" αναφέρεται σε τυχαίες συναντήσεις του ποιητή με άγνωστες γυναίκες- στο δρόμο, σε σταθμούς, σε λιμάνια- που η ανάμνησή τους έμεινε ανεξίτηλη στον ποιητή.

Β1. Οι εικόνες αναφέρονται σε γυναίκες που συνάντησε τυχαία ο ποιητής: γυναίκες χαμένες στις σκέψεις τους, που στέκονταν σε μπαλκόνια απ' όπου περνούσε ο ποιητής. Γυναίκες ερωτευμένες αγκαλιά με τον αγαπημένο τους, γυναίκες σε σταθμούς τρένων και άλλες που κουνούσαν το μαντήλι τους αποχαιρετώντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ το πλοίο τους απομακρυνόταν από το λιμάνι.
Β2. Η επανάληψη προσδίδει έμφαση στη γυναίκα ως ιδέα, ως σύμβολο (αρχετυπικό). Η γυναικεία παρουσία - ο έρωτας- απρόσιτη και μακρινή, απλά περαστική από τη ζωή του ποιητή, αποτελεί το κεντρικό θέμα του ποιήματος. (Από την άλλη μπορεί απλά να σημαίνει ότι ο ποιητής ήταν γυναικάς!!!! Αμάν πια μ' αυτά τα θέματα)
Β3. "Τραίνο", "σαλπαρισμένο πλοίο", μαντήλι. Οι λέξεις φανερώνουν επιθυμία φυγής, επιθυμία ωστόσο ανεκπλήρωτη. (Τα μοτίβα αυτά είναι χαρακτηριστικά στην ποίηση της γενιάς του Μεσοπολέμου, που διακρίνεται από τα σημάδια της κόπωσης, του ανικανοποίητου, της φυγής από μια πραγματικότητα οδυνηρή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου