Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Κική Δημουλά, Έκστασις

4507. Κική Δημουλά, Έκστασις
Για το κείμενο και τις ερωτήσεις πατήστε τον σύνδεσμο

Α1. Το ποίημα εντάσσεται στη μοντέρνα ποίηση.
Α2. Χαρακτηριστικά πυ το αποδεικνύουν είναι η ανομοιομορφία των τριών στροφικών συνόλων, που αποτελούνται από 8, 6 και 6 στίχους αντίστοιχα και περιλαμβάνουν στίχους χωρίς μέτρο με άνισο αριθμό συλλαβών.
Α3. Ο τίτλος δεν είναι αποκαλυπτικός του περιεχομένου, αλλά μάλλον της διάθεσης και της κατάστασης της ποιήτριας (το ποίημα πιθανόν αναφέρεται στη διαδικασία της ποιητικής δημιουργίας).

Β1. Το ποίημα παρουσιάζει μια εικόνα της καθημερινής ζωής. Ένα παιδί σκαρφαλώνει σε ένα πεζόυλι και σπάζει ένα πιάτο κρεμασμένο στον τοίχο (συνηθιζόταν κάποτε να κρεμούν διακοσμητικά πιάτα στους τοίχους!). TΑ θραύσματα του πιάτου -ήλιου πέφτουν πάνω στο παιδί, που πλημμυρίζει με φως. Κατόπιν, συνειδητοποιώντας την αταξία του, το παιδί τρέχει στην αγκαλιά της μητέρας του.
Β2. Η αντίδραση της μητέρας στην αταξία του παιδιού της έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά της συναισθήματα. Τα επιρρήματα αυστηρά και κρυφά τονίζουν την αντίθεση. Η μητέρα επιπλήττει το παιδί της για την αταξία του και μάλιστα αυστηρά, κλέβει, όμως λίγο από τον ήλιο που χύθηκε πάνω του στα κρυφά, χωρίς να το αντιληφθεί το παιδί. (Αν αντιληφθούμε το ποίημα ως αλληγορία, τότε η ποιήτρια ενδεχομένως αισθάνεται εκστασιασμένη από κάποια ποιητική αποκάλυψη, που παραβιάζει ωστόσο λογικούς, ποιητικούς  ή άλλου είδους κανόνες)
Β3. Στις εκφράσεις αυτές συνδυάζονται με τρόπο μη λογικά αναμενόμενο στοιχεία και εικόνες της καθημερινής ζωής με εικόνες από μια άλλη πραγματικότητα, φανταστική. Έτσι το σύμπαν αποκτά στην φανταστική αυτή πραγματικότητα πεζούλι, μέσω του οποίου προσεγγίζεται από το παιδί. Ο ουρανός αποκτά τοίχο, για να κρεμαστεί το πιάτο- ήλιος που θα σπάσει το παιδί. Και η φαντασία γίνεται σκάλα για να προσεγγίσει η μητέρα- ποιήτρια τον φανταστικό κόσμο στον οποίο τη μεταφέρει το παιδί- ποίημα. Οι συνδυασμοί αυτοί επιτρέπουν να εκφράσει με υπαινικτικό τρόπο την ιδέα του ποιήματος και προσδίδουν στο ποίημα την ποιητική του διάσταση και αξία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου