Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Σαραντάρης, Ακόμα δε μπόρεσα

7056: Σαραντάρης, Ακόμα δε μπόρεσα
Α1. Το ποίημα εντάσσεται στη μοντέρνα ποίηση, γεγονός που πιστοποιείται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: παρατηρείται ελεύθερος στίχος, άνισοςυλλαβία στους στίχους και απουσία στοφικών σχηματισμών.

Α3. Ο τίτλος αντλείται από την αρχή του πρώτου στίχου. Δηλώνει την αδυναμία του ποιητή να συνειδητοποιήσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οδυνηρή εμπειρία του θανάτου και του πολέμου.

Β.1.Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τους έντεκα πρώτους στίχους. Ο ποιητής αρχικά εκδηλώνει την αδυναμία του να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα της απώλειας και του θανάτου. Η δέυτερη ενότητα καλύπτει τους τελευταίους 6 στίχους, όπου παρατηρείται αποδέσμευση από το "δε μπόρεσα" και αλλαγή του τόνου και της διάθεσης του ποιητικού υποκειμένου. Από την έκφραση αμηχανίας ο ποιητής περνά στην εκδήλωση της επιθυμίας για αντιμετώπιση των οδυνηρών βιωμάτων.

Β.2. Το α πληθυντικό πρόσωπο επεκτείνει το προσωπικό βίωμα στο συλλογικό επίπεδο. Ο ποιητής εκφράζει την επιθυμία για ανόρθωση και υπέρβαση των οδυνηρών εμπειριών και της πραγματικότητας του θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου